A cukoralkoholok olyan vegyületek, melyek bizonyos -féle cukrok redukciója során jönnek létre. Az Európai Unióban jelenleg 7 cukoralkohol használatát engedélyezték élelmiszer-ipari felhasználásra.

A kristálycukor alternatívájaként sűrűn használt fruktóz vagy közismertebb nevén a gyümölcscukor, a legédesebb cukorféleség mely kapható ma hazánkban. Természetes formájában fellelhető zöldségekben, gyümölcsökben és a mézben, azonban előállítása általában kukoricából történik.

Az eritrit vagy eritritol az egyik legnépszerűbb cukoralkoholok közé tartozó cukorhelyettesítő. A természetben főként körtében, dinnyében, szőlőben és gombákban található.

A stevia, Dél-Amerikában őshonos, nálunk stevia vagy jázminpakóca néven ismert gyógynövény leveléből előállított édesítőszer. Hazánkban csak pár éve engedélyezték a forgalomba kerülését és ismerték el édesítőként. Természetes, növényi alapú és a legtöbb édesítőszerrel ellentétben, az előállítása nem mesterséges úton történik.

A xilit, ismertebb nevén nyírfacukor az egyik legnépszerűbb cukrot helyettesítő anyag manapság. Egészséges életmódba is tökéletesen beépíthető, teljesen természetes édesítőszer, mely számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható.