Mint ahogy a többi szupergabona, a hajdina is néhány száz évvel ezelőtt még ismert és sűrűn fogyasztott étel volt a szegényebb emberek körében, majd valamilyen okból kifolyólag eltűnt a köztudatból. De a mai egészségtudatos trendek népszerűsödésével, ismét felfedezték az emberek és visszatért így a köztudatba.

Napjaink egyik legfelkapottabb növénye, az eredetileg Dél-Amerikából, Peruból származó quinoa, sokak számára rizsparéj, indiánköles vagy amerikai rizs néven ismert. 8000 évvel ezelőtt az inkák még nem feltétlen a csodás jótékony hatásai miatt kedvelték a qunionát, hanem mert könnyű volt termeszteni.

A rizs egészséges alternatívájaként ismert bulgur igazából hántolt, szárított, előfőzött tört búzaszemek. Legfőképp arab országokban és Indiában elterjedt gabona, hazánkban sajnos nem örvend akkora ismertségnek mint amennyit jótékony tulajdonságai alapján megérdemelne.

Bár hazánkban kevésbé ismert és fogyasztott növény a köles, ez a gabona fajta méltán érdemelte ki a szupergabona elnevezést. Gazdag tápanyagtartalma, lúgosító hatása és jó néhány pozitív egészségügyi hatása mellett a legnagyobb előnye, hogy gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

A cukoralkoholok olyan vegyületek, melyek bizonyos -féle cukrok redukciója során jönnek létre. Az Európai Unióban jelenleg 7 cukoralkohol használatát engedélyezték élelmiszer-ipari felhasználásra.