Miben más a durum tészta?

Napjainkban egyre többen választják a durum lisztből készült tésztákat, mivel egyes diéták, illetve egészségügyi problémák esetén sokkal megfelelőbb alternatívát jelentenek, mint a hagyományos búzalisztből készült társaik. Az egyik legnagyobb előnyükként szokták emlegetni, hogy a durumbúza keményítő szerkezete eltér a hagyományos búza keményítő szerkezetétől és ennek köszönhetően sokkal lassabban bomlik le az emésztés során, sokkal lassabban szívódik fel az emberi emésztőrendszerben vagyis nem emeli meg hirtelen, ugrásszerűen a vércukorszintet. Így például a cukorbetegek diétájába is sokkal könnyebben beilleszthető.

Milyen egyéb előnyei lehetnek annak, ha étrendünk szerves részévé tesszük a durum tésztákat?

A durum tészta durumbúza dara és víz felhasználásával, tojás hozzáadása nélkül készül. Tehát ha próbálsz odafigyelni a koleszterinszintedre vagy esetleg tojásallergiád van, akkor a durumtészták jelenthetik számodra a megoldást. Jogosan merülhet fel az emberben a kérdés, hogy tojás hozzáadása nélkül vajon a durum tésztának olyan lesz főzés után az állaga, mint amit a hagyományos tésztáktól megszoktunk? A válasz igen, ugyanis a durumbúzából több és jobb minőségűbb dara (szemolina) őrölhető. A megfelelő minőségű darából pedig tojás és egyéb adalékanyagok felhasználása nélkül is kiváló főzési értékű, sárga színű tészta készíthető.

Mindezeken felül a durum tésztáknak magasabb a rosttartalma, mely segíti emésztésünket, valamint a hagyományos búzával ellentétben a durumbúzának magasabb a vitamin (A-, B-, és E-vitamin), a fehérje és az ásványi anyag tartalma is. Sőt, egyes aminosavakat is sokkal nagyobb koncentrátumban tartalmaz, mint hagyományos társa.

Sokan a fogyókúrás étrendjükbe is a durum tésztát építik be.

Mivel a durumbúza keményítő szerkezete eltér a hagyományos búzáétól, ezért sokkal lassabban bomlik le és szívódik fel, vagyis nem fogja hirtelen megemelni a vércukorszintet. Így például a cukorbetegek diétájába is sokkal könnyebben beilleszthető.

Ha a tésztát megfelelő mennyiségben más egészséges hozzávalóval fogyasztjuk, ilyen például az olívaolaj, zöldségek, halak vagy friss fűszernövények, akkor könnyedén beilleszthetjük az egészséges táplálkozásba. A durum tészta az egyik legfontosabb alappillére a mediterrán étkezésnek, ami az egyik leginkább követendő étrend azok számára, akik kiegyensúlyozottan szeretnének táplálkozni és vigyáznak vonalaikra. Ha azonban fogyókúrád mellé a legmegfelelőbb tésztát keresed, akkor próbáld ki 50%-kal csökkentett szénhidrát tartalommal rendelkező Sporttésztáinkat!

A durum tészták esetén termékkínálatunkban megtalálhatod a teljes kiőrlésű durumlisztből készült tésztáink is. A teljes kiőrlésű gabona azt jelenti, hogy a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, így rostban és vitaminokban gazdagabb lisztet kapunk. A magasabb rost tartalomnak köszönhetően pedig könnyebben eltelíti a gyomrot már kevesebb mennyiség elfogyasztása esetén is, így hamarabb fogod jóllakottnak érezni magadat.