A kuszkusz nem hagyományos értelemben vett szupergabona, hiszen nem egy növényről van szó, hanem egy emberileg előállított ételről.

 

Amaránt, magyarosabb nevén disznóparéj, a Dél-Amerikaiak egyik fő étele volt, melyet a mai napig nagy mennyiségben termesztenek és fogyasztanak.

A teljes kiőrlésű liszt készítésekor a gabonaszem összes alkotórészét leőrölik, a korpát, azaz a maghéját és a csírát is. A finomított lisztel szembeni előnye pont ebből származik a teljes kiőrlésű lisztnek, hiszen több élelmi rostot, vitamint, fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz mint a hagyományos fehér liszt.

 

A tésztaételek szülőhazájában, Olaszországban, legtöbbször durumtésztából készítik el az ételeket, ez a mediterrán konyha egyik alappillére. A durum szó nem egy egyedi eljárást, hántolási technikát vagy őrlési formát jelent, hanem egy külön gabonaféle, a durumbúza neve. A durumbúzát leőrölve, olyan magas fehérjetartalmú liszt keletkezik, melyből tojás hozzáadása nélkül is készülhet száraztészta.

Mint ahogy a többi szupergabona, a hajdina is néhány száz évvel ezelőtt még ismert és sűrűn fogyasztott étel volt a szegényebb emberek körében, majd valamilyen okból kifolyólag eltűnt a köztudatból. De a mai egészségtudatos trendek népszerűsödésével, ismét felfedezték az emberek és visszatért így a köztudatba.