Kosár tartalma:
0 db Termék | 0 Ft
Kosár megtekintése

Mint ahogy a többi szupergabona, a hajdina is néhány száz évvel ezelőtt még ismert és sűrűn fogyasztott étel volt a szegényebb emberek körében, majd valamilyen okból kifolyólag eltűnt a köztudatból. De a mai egészségtudatos trendek népszerűsödésével, ismét felfedezték az emberek és visszatért így a köztudatba.

 

Az első hajdinát a Himalája mellett termesztették, Magyarországra csak a 15. században került, a tatároknak köszönhetően. A hajdina nem kifejezetten gabona, inkább a keserűfűfélék csoportjába sorolható, de fogyasztási módja és elkészítési módját tekintve nagyon hasonlít a többi gabonára. A gúla alakú kis hajdina magokat fogyaszthatjuk egészben, hántolva vagy lisztként is.

 

A hajdina magas kálium, magnézium, kalcium, vas, réz és cink tartalma mellett, legfontosabb kiemelni, hogy B-vitamin szinte összes formája megtalálható benne, szintúgy mint a C-, E- és P-vitaminok. Az értékes hajdinát nyugodtan fogyaszthatják gluténérzékenyek is, sőt, a cukorbetegek, hasi görcsökkel küzdők is, hiszen a telítetlen zsírsavnak köszönhetően hozzájárul panaszaik enyhítéséhez. Ugyan főként a hajdina magjait szokás fogyasztani, sokak a leveléből készült teára esküdnek, hiszen a benne található rutinnak köszönhetően, vérnyomáscsökkentő hatása van.

 

Számos olyan betegség létezik melynek kezelését vagy megelőzését segíti a hajdina. Ilyen a Candida albicans fertőzés vagy a krónikus májbetegség is, mely esetében a kéntartalmú aminosavak  segítenek megakadályozni az elzsírodási folyamatot. Jótékonyan hat a vérnyomásra és a koleszterin-szintre, rosttartalma miatt pedig a székrekedéssel küzdőknek is nagy segítséget tud nyújtani, fájdalmaik enyhítésére.

 

Glikémás indexe valamivel magasabb mint a quinoáé, GI=54, de érdemes tudni, hogy 100 gramm főtt hajdina:

  • 92 kalóriát,
  • 9,8 gramm fehérjét,
  • 3,3 gramm zsírt
  • 0,6 gramm szénhidrátot
  • 19,9 gramm rostot tartalmaz.

 

A két legnépszerűbb hajdinából készíthető étel a hajdina kása és a hajdina fasírt. A megfelelő ízesítéssel mindkét formája ínycsiklandó étel tud lenni, melyet akár szigorú diéta során is fogyaszthatunk. A hajdina tökéletesen helyettesíti a fehér rizst mint köretet, de akár salátákban és töltött ételekben is használható. Lisztként fogyasztva fontos megjegyezni, hogy nem áll úgy össze mint a rendes búzaliszt, de ettől függetlenül kiváló palacsinták, sütemények, kenyerek készítéséhez.

 

hajdina 2

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!
Töltés...