Az eritrit vagy eritritol az egyik legnépszerűbb cukoralkoholok közé tartozó cukorhelyettesítő. A természetben főként körtében, dinnyében, szőlőben és gombákban található.

A stevia, Dél-Amerikában őshonos, nálunk stevia vagy jázminpakóca néven ismert gyógynövény leveléből előállított édesítőszer. Hazánkban csak pár éve engedélyezték a forgalomba kerülését és ismerték el édesítőként. Természetes, növényi alapú és a legtöbb édesítőszerrel ellentétben, az előállítása nem mesterséges úton történik.

A xilit, ismertebb nevén nyírfacukor az egyik legnépszerűbb cukrot helyettesítő anyag manapság. Egészséges életmódba is tökéletesen beépíthető, teljesen természetes édesítőszer, mely számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható.

A mulatozásról, vigadozásról és bálozásról híres farsangi időszak nélkülözhetetlen része az evés-ivás, dőzsölés. Babona szerint, ha a farsangi időszakban sokat lakomázunk és rengeteg finomat eszünk, a jövő évi termés bőséges lesz. Így hát nem csoda, hogy a farsangi asztalok roskadoztak a finomabbnál finomabb ételektől.

A petrezselyem - amit helytelenül fehérrépának is hívnak - a zellerfélék családjába tartozó gyógy-és fűszernövény. Eleinte Dél-Európában és a Földközi-tenger vidékén volt őshonos, de mára már a világ minden táján elterjedt. Két altípusa létezik, a gyökér- és a levélpetrezselyem. A levélpetrezselyemnek mind a gyökerét, mind levelét már az ókor óta fogyasztják.