A menta nemzetség az ajakosok családjába tartozik, mely mintegy 25 természetes és számos hibrid változatot foglal magába. Hazánkban a borsos menta (vagy bormenta) termesztése és fogyasztása a legeltejedtebb, mely szintén egy hibrid, mely a menta viridis (zöld menta) és a Mentha aquatica (vízi menta) keresztezéséből született.

A kapor ismert fűszer és gyógynövény, melyet hazánk területén már a római korban is ismertek és fogyasztottak. Pannónia provinciába feltehetőleg római katonák közvetítésével jutott el. 

A fokhagyma származási helyéről megoszlanak a vélemények, de valószínűleg Közép-Ázsiából indulva terjedt el a Közel-Keleten, majd a mediterráneum térségében még valamikor az ókorban.

A szénhidrátok olyan szerves vegyületek, amelyek energiát biztosítanak az emberi és állati szervezet számára, illetve a növények vázát is ezek alkotják. A szénhidrátok, más néven szacharidok szenet, oxigént és hidrogént tartalmaznak, és szénre, valamint vízre bomlanak szét.

A török konyha sokszínűségét az egykori Oszmán Birodalom multikulturalitásának köszönheti. Az oszmán konyhaművészet egyesítette a birodalom különféle részein élő népcsoportok gasztronómiai szokásait és módszereit. A török konyhára a legnagyobb hatást a görög, valamint a közel-keleti konyha gyakorolta.