A thai konyháról nyugodtan állíthatjuk, hogy az ízek és színek tökéletes harmóniájára törekszik. A thai konyha jellegét tekintve azért tér el más indokínai népek konyhájától, mert az egykor Sziám névre hallgató Thaiföld soha nem képezte egyetlen nyugati ország gyarmatbirodalmának részét sem, így gasztrokultúrájuk is viszonylag változatlan tudott maradni az évszázadok során. 

A Spanyol konyha teljes megismerésére talán egy egész élet is kevés lenne, hiszen az Ibériai szigeten belül nem beszélhetünk egységes konyhaművészetről. Spanyolországnak számos kulturálisan és gasztronómiailag is eltérő vidéke van, melyek valóban hihetetlenül színessé teszik a Spanyol konyhát. 

A Portugál konyháról sokan azt gondolják, hogy szinte teljesen megegyezik a Spanyol konyhával, és nincsenek is saját, egyedi jellemvonásai. Az persze igaz, hogy az Ibériai félsziget népeinek konyhakultúráiban vannak hasonlóságok, de azért a Portugál konyha, nem csak más európai, de a spanyol gasztrokultúrától is jelentősen eltér.

Az orosz nem az a nemzet, melyről azonnal a gasztronómiai sokszínűség jut eszünkbe, pedig volt idő, nyilván a cárok korában, mikor az orosz konyha világhírűnek számított.

A mai olasz konyha gyökereit a római időkben kell keresni. A számos ókori emlék, írásos feljegyzés és régészeti lelet mind alátámasztja, hogy a mai Itália ízei a római hagyományokat követik. Emellett persze az évszázadok során számos más nemzet gasztronómiai kultúrája is nyomot hagyott az olasz konyhán.