A németek kapcsán általában nem a gasztronómiai sokszínűség az első dolog, ami eszünkbe jut, pedig a német konyha sokkal változatosabb, mint azt a legtöbbünk gondolná.

A mexikói konyha, jobban mondva a Tex-Mex, vagyis a mexikói és amerikai konyha keverékének ételei egyszerűek, de egyben nagyszerűek, nem is csoda, hogy ma már nincs a nyugati féltekének olyan nagyvárosa, ahol ne találkozhatnánk mexikói éttermekkel.

Az igazi, tradicionális kínai konyha sokkal változatosabb, mint amilyennek mi nyugati emberek ismerjük. Nem is csoda, hiszen annak idején a császári udvarban az volt a szokás, hogy egy évben nem kerülhetett ugyanaz a fogás kétszer a császár asztalára, különben a szakácsnak fejét vették.

Ha a Japán konyha jellegzetességeit szeretnénk összeszedni, akkor azt egy kis történelmi áttekintéssel kell kezdenünk. Már csak azért is, mert a ma ismert japán konyha kialakulásának kezdete igen könnyen behatárolható.

Az ókori görög kultúra gasztronómiai hagyományait tekintve igencsak eltért a rómaitól, hiszen míg utóbbi esetén a habzsolás és a hedonizmus volt a jellemző, addig az ókori görögök tartották magukat Epikurosz mondásához: "Élvezd az életet, élvezd, de módjával!".