Bár ma már a karácsonyhoz hozzátartozik a bőséges karácsonyi ebéd és vacsora, korábban ez nem volt jellemző, hiszen az Adventi időszakra előírt böjt karácsonykor is folytatódott. Később VI. Pál Pápa enyhített a böjti fegyelmen, így a karácsonyi asztalra már számos finom fogás is felkerülhetett.

Adventnek, vagy más néven úrjövetnek, a december 25-öt megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig tartó időszakot hívják a keresztény kultúrkörben. A görög katolikusoknál a hatodik vasárnaptól veszi kezdetét.

Ma már hazánkban sincs olyan ismert sajtféle, melyet ne lehet beszerezni egy-egy bevásárlóközpontban, így az igazi sajtimádók is könnyen hódolhatnak szenvedélyüknek. De honnan is származnak a világ legismertebb sajtjai?

A kékpenészes sajtok a belső penészes sajtok családjába tartoznak. Nevüket a jellegzetes külsejüket adó, kék színű penészgombáról kapták. 

A kemény sajtok készítési technikája nagyon hasonlatos a félkemény sajtokéhoz, azonban értelési idejük jóval hosszabb, akár több év is lehet. Ennek oka, hogy a szárazanyag tartalmuk magasabb, mint a félkemény sajtoké, vagyis alacsonyabb a nedvességtartalmuk.