A félkemény sajtok tehéntejből készülnek, és a kemény sajtokhoz képest alacsonyabb a szárazanyag tartalmuk, vagyis jóval több nedvességet tartalmaznak. 

Az érlelt sajtok 4 nagy főkategóriájának egyikét az úgynevezett lágy sajtok képezik, melyeket olyan aludttejből készítenek, amiből csekély mennyiségben ugyan, de kipárolgott a tejsavó. Ezen lágy sajtokon belül megkülönböztethetünk úgynevezett kérges és kéreg nélküli lágy sajtokat.

Mivel a sajtokat alapvetően két fő kategóriába lehet sorolni, ezért minden olyan sajtot, melyet nem érlelnek, vagy nem erjesztenek, a friss sajtok közé szoktunk sorolni.

A fűszerpaprika a Capsicum nemzetségbe tartozik, mely a chilitől a kecskeborsig, számos trópusi zöldség- és fűszernövényt magába foglal.

A babérlevél a legáltalánosabb és legkedveltebb fűszernövények közé tartozik. Kis-Ázsia és a mediterráneum számos vidékén vadon is megtalálható.