Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!

Erdélyi vargabéles

  • Magyar konyha
  • Desszert

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csomag 6 lapos réteslap
  • olaj
  • 15 dkg Família cérnametélt
  • 30 dkg tehéntúró
  • 3 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg mazsola
  • 3 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • A sodóhoz:
  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál liszt vagy vízben kikevert keményítő

Elkészítés

A réteslapot széthajtogatjuk, és egy kiolajazott tepsit (én a legkisebb tepsiben szoktam csinálni) 3 lappal kibélelünk, közüket megolajozzuk. A cérnametéltet sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük. A túrót áttörjük, és a 3 tojássárgájával, a tejföllel, a cukrokkal és az olvasztott vajjal összekeverjük. Az 5 tojás (a sodó tojásainak fehérjével együtt) kemény habbá vert fehérjét hozzáadjuk, majd a metéltet is beleforgatjuk. Ezt a tölteléket a réteslapokra terítjük. Elegyengetjük, és a maradék 3 lapot rátesszük, ezek közeit is megolajozzuk, a tetejét is. 200 fokos, előmelegített sütőben szép pirosra, ropogósra sütjük. A végén melegen kockára szelve, porcukorral hintve, sodóval tálaljuk.

A sodóhoz a 2 tojássárgáját, a lisztet, a 8 dkg cukrot és a vaníliás cukrot a tejjel összekeverjük. Állandó kevergetés mellett megfelelő sűrűségűre főzzük. Ha keményítővel dolgozunk, akkor a forráskor lehúzzuk a sodót a tűzről, és a vízzel kikevert keményítőt belecsorgatjuk.