Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!

Konfitált kacsacomb káposztás kockával és párolt almával

  • Magyar konyha
  • Húsételek

Hozzávalók 4 személyre:

  • A káposztás kockához:
    • 400 g Família 4 tojásos Fodros Nagykocka
    • 1 fej káposzta (kb. 1 kg)
    • só, bors
    • 2 ek. kacsazsír
  • A kacsacombokhoz:
    • 6 db kacsacomb
    • 5-6 ág rozmaring
    • 1 csokor kakukkfű
    • 2 fej fokhagyma
    • durva tengeri só
    • frissen őrölt bors
    • kb. 1.5 l kacsazsír
  • A párolt almához
    • 3 db alma
    • 2 ek. cukor

Elkészítés

  1. A kacsacombokat pácoljuk be néhány napra. A fokhagyma gerezdeket lapítsuk szét. A kacsa bőrös felét dörzsöljük be tengeri sóval és őrölt borssal. Egy jól lezárható nagyobb műanyag edény aljára tegyünk pár szétlapított fokhagymát, rozmaring- és kakukkfű ágat. Erre helyezzünk 3 db kacsacombot bőrrel lefelé. A húsos felüket is enyhén sózzuk, borsozzuk. Tegyünk rájuk ismét fokhagyma gerezdeket, rozmaring- és kakukkfű ágakat. A másik három kacsacombot is dörzsöljünk be a durva tengeri sóval és a frissen őrölt borssal. Helyezzük húsos felével lefelé, hogy pont érintkezzen az előzőleg letett kacsacombok húsos felével. A bőrös felükre pedig rakjuk rá a maradék fokhagymát és zöldfűszereket. Jól zárjuk le és tegyük 1-2 napra hideg helyre.
  2. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A kb. másfél liter kacsazsírt forrósítsuk fel egy lábasban. A bepácolt kacsacombokról alaposan szedjük le a fokhagymát és a zöldfűszereket. Tegyük őket egy sütőtálba, vagy tepsibe egymás mellé. Öntsük le a közben felforrósodott kacsazsírral, hogy lepje el őket. Fedjük le a tálat alufóliával, vagy a tetejével, ha van neki. Tegyük a sütőbe és süssük 2 órán keresztül.
  3. Míg sül a kacsa, elkészíthetjük a káposztás kockát. Reszeljük le a káposztát és egy nagy lábosban dinszteljük meg 2 ek kacsazsíron kb. 25-30 perc alatt. Sózzuk, borsozzuk.
  4. A fodros nagykockát főzzük meg 5-7 perc alatt bő, lobogó, sós vízben, majd szűrjük le. Keverjük a közben megdinsztelődött káposztához.
  5. Az almákat pucoljuk meg, majd vágjuk hatodokba, nyolcadokba. Tegyük egy mélyebb serpenyőbe, szórjuk meg a cukorral és öntsünk alá egy kevés vizet. Lefedve pároljuk kb. 10 percig.
  6. Ha kész a kacsa, akkor vegyük ki a kacsazsírból. Ilyenkor még nem szabad nagyon barnának lennie, inkább halvány sárgának csak. Egy serpenyőben kevés kacsazsír hozzáadásával süssük ropogósra a bőrét, majd tálaljuk a káposztás kockával és a párolt almával.
  7. Tipp: A kacsacombokat jó előre is konfitálhatjuk. Ha kivettük a zsírból, tegyük hűtőbe, nagyon sokáig elállnak. Érdemes egyszerre többet elkészítsünk, így később bármikor elővehetjük őket, csak meg kell pirítani és a sütőben rámelegíteni. A kacsazsírt válasszuk szét a húslétől, majd csak a zsírt tegyük el és használjuk más alkalmakkor is. A hússzaftot használjuk szószokhoz, vagy a kacsához tálaláskor.

Rendeld meg!